Exposició L’ÈTICA DE LES MÀQUINES

Del 5 al 23 d’abril.

Avui inaugurem, per segon any consecutiu, l’exposició L’ÈTICA DE LES MÀQUINES.

Es tracta d’una exposició itinerant de la Xarxa de Biblioteques Municipals de Barcelona i creada per CosiCosa.

Us deixem una explicació de les creadores que us posarà en context. Llegiu i, sobretot, veniu a experimentar-la.

“A mesura que els robots, els sistemes automatitzats i la Intel·ligència Artificial entren en la vida quotidiana, es delineen realitats tecno-socials noves respecte al que estem acostumades, comportant desafiaments ètics, socials i legals mai vists abans. Aquest panorama fa que cada vegada sigui més necessari disposar d’instruments, recursos i reflexions per a abordar les complexitats que comporta l’impacte de la robòtica i l’automatització en la societat.

L’objectiu principal d’aquesta exposició, és fomentar una mirada crítica i una actitud reflexiva i èticament compromesa en relació amb l’ús, disseny i desenvolupament de sistemes intel·ligents (per exemple, robots, sistemes automatitzats, intel·ligència artificial, etc.). Per tal d’aconseguir-ho, l’exposició està estructurada en 3 blocs principals:

  • Bloc 1: Breu explicació de com funciona la intel·ligència artificial.
  • Bloc 2: Impactes de la robòtica i de la Intel·ligència Artificial en l’àmbit del treball, l’educació, la salut i la llar i el lleure.
  • Bloc 3: Presentació de 4 reptes ètics i socials contemporanis en la relació entre robòtica, Intel·ligència Artificial i societat per a promoure la reflexió, el debat i el qüestionament sobre les controvèrsies i complexitats vinculades a la desigualtat, privacitat, cures, relacions socials i redefinició de l’humà.

El disseny dels continguts d’aquesta exposició està construït a través del diàleg entre cinc eixos principals: estudis científics, notícies de premsa, obres d’art, escenaris de ciència-ficció, entrevistes amb persones expertes i activitats. Aquest diàleg entre avanços científics i ficcions té un caràcter deliberadament transdisciplinari que, d’una banda, permet fer visible la recerca contemporània en robòtica i IA, i per l’altre, permet oferir pistes i provocacions a partir de l’art i la narrativa.”