Novembre, mes de la ciència a la biblioteca

CIÈNCIA A LA BIBLIOTECA

 

Del 9 al 18 de novembre se celebrarà a Catalunya la 23a Setmana de la Ciència.

Durant la Setmana de la Ciència s’organitzaran tot un munt d’activitats de divulgació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast.

La biblioteca també s’endinsarà en el món de la ciència! Volem acostar a grans i petits la ciència de forma divertida, atractiva i divulgativa.

Els adults podran gaudir de la conferència Ciència optimista a càrrec de Josep Maria Mainat.

Sabíeu que el cos humà té molts més microbis que cèl·lules i que, entre les espècies de microbis que habiten la pell de la vostra mà dreta, només el 17 % coincideix amb les que habiten la mà esquerra?

Sabíeu que un nanòmetre és la llargada del pèl de la barba que li creix a un home en el temps que triga a acostar-se la màquina d’afaitar a la cara?

Sabíeu que a l’espai hi ha asteroides prou grans per destruir tota una nació com Catalunya, i que un d’ells és l’Apophis, que té 1 km de diàmetre i s’aproparà perillosament a la Terra el 2029 i el 2036?

La ciència evoluciona any rere any, i aquesta evolució ens beneficia com a éssers humans. Guiats per Josep Maria Mainat, conegut públicament per ser membre de La Trinca, dimecres 14 de novembre a les 19h a la sala polivalent farem un repàs dels avenços científics que ens mostrarà cap a on ens portarà la ciència del futur.

Pels infants dedicarem gaire bé tot els mes de novembre a la ciència. A la biblioteca es podran experimentar amb torres de rècord per arribar el més alt possible, enviar notes secretes amb tinta invisible i fer bombolles gegants només amb les mans! Farem tres Bibliolabs o tallers amb els que volem potenciar la creativitat i promoure la curiositat. El Bibliolab està especialment dissenyat per tot això, és un programa de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona que amb l’experimentació i metodologies innovadores volen fer un entorn col·laboratiu obert a la ciutadania.

Les places als taller són limitades i cal fer inscripció prèvia a partir del dilluns anterior a la realització de cada activitat. Dirigit a infants de primària.

Calendari de Bibliolabs:

9 de novembre a les 18h. Torres de rècord

Activitat on les famílies construeixen la torre més alta possible partint de materials limitats. Aprenen a treballar en equip, a la vegada que exploren la resistència de distintes estructures i la influència de l’alçada en la seva estabilitat.

16 de novembre a les 18h. Bombolles quadrades

En aquest taller, s’investiga la forma d’elaborar bombolles amb formes diverses. Aprenen sobre les estructures que es tensen i repassen conceptes de geometria tridimensional.

23 de novembre a les 18h. Tinta invisible

En aquesta sessió es dissenyen experiments per a investigar les distintes substàncies que poden utilitzar-se com a “tinta invisible”. Els infants descobriran sobre les diferents velocitats de combustió dels materials i la millor forma de mesurar l’eficiència.